15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrima femeie criminalist din judetul Dolj

Prima femeie criminalist din judetul Dolj

Este extrem de tânara, frumoasa, sociabila, plina de viata, râde cu atâta pofta, incât de cele mai multe ori molipseste si cei mai seriosi colegi. Foarte rar este trista, bazându-se pe principiul ca in viata optimismul si buna dispozitie iti dau putere sa treci peste toate piedicile. De pe bancile facultatii a avut sansa sa fie numita tehnician criminalist, in cadrul IJP Dolj.


Oricine aude de meseria de criminalist in cadrul politiei se gândeste imediat ca acest post este ocupat de un barbat, cu multa tarie de caracter si cu ani de experienta in spate. Insa, inca o data, femeile demonstreaza ca pot practica orice meserie, ca pot, de cele mai multe ori, sa imbine cu succes delicatetea specific feminina cu munca extenuanta, iar pe de alta parte pot sa-si cladeasca relatii extraordinare, in care iubirea, sustinerea si respectul primeaza… Mihaela Mitrache si-a dorit sa isi urmeze singura drumul spre o cariera de succes, dar in acelasi timp sa isi intemeieze o familie, sa aiba alaturi un barbat sincer, care sa o inteleaga si sa o iubeasca.


Este prima care se ofera sa mearga la un accident


Mihaela Ramona Mitrache are 23 de ani si ocupa functia de tehnician criminalist in cadrul IJP Dolj, la Compartimentul de Identificare Judiciara IMAGETRAK (de recunoastere faciala a unei persoane dupa un accident mortal sau crima – n.r.), o tehnica moderna cu aparatura de ultima generatie, pe care nu a mai lucrat nimeni altcineva inainte. Alaturi de cei câtiva colegi de birou, Mihaela amprenteaza toate persoanele suspecte, le fotografiaza, introducându-le intr-o baza de date dupa semnalmente. Este prima care se ofera sa mearga la un accident, sa ia probe de la locul faptei, pentru ca apoi studiindu-le sa descopere vinovatii sau chiar criminalii.


Tehnician criminalist si studenta in anul I la drept, la zi si buget


A stiut foarte bine ce vrea sa faca in viata. Influentata in mare masura de cariera tatalui, care lucreaza ca asistent medical in Penitenciarul de Minori si Tineri (PMT) Craiova, „uniforma“ specifica meseriei a atras-o dintotdeauna. A urmat Liceul „Nicolae Titulescu“ din Craiova, la clasa sportiva, timp de opt ani practicând volei de performanta, reprezentând Craiova la campionatele nationale. Imediat dupa terminarea liceului a urmat cursurile Scolii de Agenti de Politie „Vasile Lascar“, din Câmpina. Din toamna trecuta s-a angajat in cadrul IJP Dolj. Nu s-a multumit insa doar cu cursurile de la Câmpina, in prezent fiind studenta in anul I, la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“, din Craiova, cursuri la zi si buget. „Parintii mei, Carmen si Constantin Mitrache, sunt asistenti medicali, insa tata, lucrând in penitenciar, a purtat uniforma specifica. Mi-am dorit foarte mult sa urmez si facultatea de drept, neacceptând ideea ca in acesti patru ani sa depind de parinti. Am vrut sa fiu pe propriile mele picioare, independenta financiar. Lucrez alaturi de 16 barbati, dar am norocul sa fac parte dintr-un colectiv extraordinar, care m-a sprijinit si care nu a facut niciodata diferentieri din cauza faptului ca sunt femeie si in plus si de pe bancile scolii“, a povestit Mihaela Mitrache.


„Nu pot sa inteleg cum e posibil ca un tânar de 20 de ani sa vrea sa isi ia viata…“


Nu ar renunta pentru nimic in lume la meseria de criminalist, considerând ca acest compartiment este „unul din cele mai importante ale politiei judetene, fiind creierul care proceseaza toate datele culese si stocate, permanent trebuind sa se puna in locul infractorului. Satisfactia cea mai mare, dupa cum marturiseste, a avut-o când dupa numai o luna de la angajare a fost trimisa singura la o crima… Daca exista situatii când nu exista om disponibil sa mearga la locul faptei, este prima care se ofera sa mearga sa adune toate posibilele dovezi, de la fire de par, la arme, in plus sa fotografieze si sa amprenteze toti suspetii. Nu o afecteaza nenorocirile pe care le vede, incercând, pe cât posibil, sa se detaseze total. O singura data insa a fost marcata, ajungând la un suicid, a descoperit ca victima este chiar un cunoscut, un fost coleg de facultate care se impuscase. „Am fost socata pe moment, nu puteam si noi voi putea niciodata intelege cum e posibil ca un tânar de doar 20 de ani sa vrea sa isi ia viata… Mi s-a parut infiorator sa vad colegii de facultate in jurul lui, familia distrusa“, a adaugat tehnicianul criminalist.


Mihaela si Alin isi doresc sa fie parinti tineri


De aproximativ o jumatate de an, Mihaela traieste o frumoasa poveste de dragoste alaturi de Alin, un tânar cu o meserie total diferita ca a ei, tânarul lucrând la o firma. S-au cunoscut pe 28 februarie, chiar de ziua Mihaelei, la Moeciu, iar din acea zi au ramas impreuna. „La inceput, lui Alin ii era foarte greu sa inteleaga ca trebuie sa plec la orice ora din zi si din noapte la locul nenorocirilor. De exemplu, vineri noapte a fost o actiune a politiei la care a participat si compartimentul Crima Organizata. M-am intors la doua noaptea acasa… Alin este insa o persoana deosebita si avem marele noroc ca si parintii ne sustin si ne ajuta. Ne-am inteles din primul moment, este o persoana extrem de sincera, fapt pentru care il apreciez foarte mult. In cel mai scurt timp posibil ne dorim foarte mult sa ne mutam impreuna, sa locuim singuri. In august ne luam amândoi concediu, plecam câteva zile in Grecia, apoi undeva la munte“, a povestit Mihaela.


Cei doi tineri isi doresc foarte mult sa se casatoreasca, sa aiba copii, sa fie niste „parinti tineri“…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS